Kasviksia leivän päälle

 


Saatko piilosuolaa leivästä?

 Lue tästä tietoa, vinkkejä ja reseptejä

Syömme leipää keskimäärin neljä siivua päivässä (33,5 kg vuodessa per henkilö), joten on merkityksellistä, minkälaista leipää pistämme poskeemme. Tästä määrästä söimme ruisleipää (15 kg) - ruisleipä on arvokas kuidun lähde. 

Yhdessä siivussa ruisleipää on suolaa keskimäärin reipas 0,3 grammaa. Voimakassuolaisessa leipäsiivussa on suolaa jopa 0,47 grammaa. Jos siis syöt päivässä neljä siivua leipää, saat jo vähintään 1,2 g suolaa.  Leipäsiivulle sipaistaan levitettä - ruokalusikallisessa levitettä on suolaa keskimäärin 0,14 g kun taas voissa on 0,21 grammaa. Täällä voit vertailla levitteiden ravintoja-arvoja. Keittokinkku viipaleessa (15 g) on suolaa 0,3 grammaa. Siivussa Edam-juustoa on suolaa 0,1 g. 

 

Jos siis syöt neljä viipaletta ruisleipää päivässä, päällä levitettä, kinkkua ja juustoa. Suolaa kertyy näin:

Yhden leivän siivun suola 0,3 g kertaa 4 = 1,2 g

Ruokalusikkallisen levitettä suola 0,14 g kertaa 4 = 0,56 g

Yhden keittokinkkusiivun suola 0,3 g kertaa 4 = 1,2 g

Yhden Edam-juustosiivun suola 0,1 g kertaa 4 = 0,4 g

Yhteensä neljässä leivässä päällisineen on keskimäärin 3,4 grammaa suolaa

 

Ihminen tarvitsee suolaa päivässä 1,3 g. Suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsille suositus on enintään 3 g päivässä.

Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa. 

Suolan saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota, koska sen runsas käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Pitkään koholla ollut verenpaine lisää riskiä sairastua aivoinfarktiin sekä on yksi tavallisimmista sydämen vajaatoiminnan aiheuttajista. 

Makuaisti tottuu vähempään suolaan muutamassa viikossa.

Suolan määrät vaihtelevat riippuen tuotteista, valinnoillasi voit vaikuttaa suolan määrään.

Sydänmerkkituotteet helpottavat sinua valinnoissasi, koska tuote, jolla on Sydänmerkki, on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto omassa tuoteryhmässään. 

 

Vinkkejä ja reseptejä:

Kokeile leivänpäälle kinkkusiivun sijaan kasviksia - vähennät näin suolan määrää ja lisäät kasvisten saantiasi 

Kokeile hedelmiä leivällä – omenasiivuja, banaania, kokeile!

Kokeile kasvislevitteitä – avokadosta, kikherneistä, pavuista, pähkinöistä - Itsetehdyt levitteet leivälle 

Totuttele pikkuhiljaa vähäsuolaisempiin vaihtoehtoihin – levitteistä, leikkeleistä ja juustoista löytyy vähäsuolaisempia vaihtoehtoja

Muista Sydänmerkkituotteet kaupassa käydessäsi

Lähdössä eväsretkelle rannalle tai metsään? Järjestä eväsleipäkilpailu - Eväsleivät kasvistäytteellä    Veikeät välipalat lapsille 

 

Kuva: 

silviarita Pixabaystä


Lähteet: 

Fineli 

Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä

Leipätiedotus - Tietoa leivästä

sydan.fi - Kohonnut verenpaine

sydan.fi - Suolaa kohtuudella


Kommentit