Saatko piilosuolaa leivästä?
Lue tästä tietoa, vinkkejä ja reseptejä
Syömme leipää keskimäärin neljä siivua päivässä (33,5 kg vuodessa per henkilö), joten on merkityksellistä, minkälaista leipää pistämme poskeemme. Tästä määrästä söimme ruisleipää (15 kg) - ruisleipä on arvokas kuidun lähde.
Yhdessä
siivussa ruisleipää on suolaa keskimäärin reipas 0,3 grammaa. Voimakassuolaisessa
leipäsiivussa on suolaa jopa 0,47 grammaa. Jos siis syöt päivässä neljä siivua
leipää, saat jo vähintään 1,2 g suolaa. Leipäsiivulle
sipaistaan levitettä - ruokalusikallisessa levitettä on suolaa keskimäärin 0,14
g kun taas voissa on 0,21 grammaa. Täällä voit
vertailla levitteiden ravintoja-arvoja. Keittokinkku viipaleessa (15 g) on
suolaa 0,3 grammaa. Siivussa Edam-juustoa on suolaa 0,1 g.
Jos siis syöt neljä viipaletta ruisleipää päivässä, päällä levitettä, kinkkua ja juustoa. Suolaa kertyy näin:
Yhden leivän siivun suola 0,3 g kertaa 4 = 1,2 g
Ruokalusikkallisen levitettä suola 0,14 g kertaa 4 = 0,56 g
Yhden keittokinkkusiivun suola 0,3 g kertaa 4 = 1,2 g
Yhden Edam-juustosiivun suola 0,1 g kertaa 4 = 0,4 g
Yhteensä neljässä leivässä päällisineen on keskimäärin 3,4 grammaa suolaa
Ihminen tarvitsee suolaa päivässä 1,3 g. Suolan saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Lapsille suositus on enintään 3 g päivässä.
Suomalaisten suolan saanti on suosituksiin nähden liian suurta. Miehet saavat päivässä noin 10 grammaa ja naiset noin 7 grammaa.
Suolan saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota, koska sen runsas käyttö on yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen. Pitkään koholla ollut verenpaine lisää riskiä sairastua aivoinfarktiin sekä on yksi tavallisimmista sydämen vajaatoiminnan aiheuttajista.
Makuaisti tottuu
vähempään suolaan muutamassa viikossa.
Suolan määrät vaihtelevat riippuen tuotteista, valinnoillasi voit vaikuttaa suolan määrään.
Sydänmerkkituotteet helpottavat sinua valinnoissasi, koska
tuote, jolla on Sydänmerkki, on tutkitusti terveellisempi vaihtoehto omassa
tuoteryhmässään.
Vinkkejä ja reseptejä:
Kokeile leivänpäälle kinkkusiivun sijaan kasviksia - vähennät näin suolan määrää ja lisäät kasvisten saantiasi
Kokeile hedelmiä leivällä – omenasiivuja, banaania, kokeile!
Kokeile kasvislevitteitä – avokadosta, kikherneistä, pavuista, pähkinöistä - Itsetehdyt levitteet leivälle
Totuttele pikkuhiljaa vähäsuolaisempiin vaihtoehtoihin – levitteistä, leikkeleistä ja juustoista löytyy vähäsuolaisempia vaihtoehtoja
Muista Sydänmerkkituotteet kaupassa käydessäsi
Lähdössä eväsretkelle rannalle tai metsään? Järjestä eväsleipäkilpailu - Eväsleivät kasvistäytteellä Veikeät välipalat lapsille
Kuva:
silviarita Pixabaystä
Lähteet:
Ruisleipä pitää pintansa ruokapöydässä
Leipätiedotus - Tietoa leivästä
sydan.fi - Kohonnut verenpaine
Kommentit
Lähetä kommentti