Mustaherukkaa ja sokeria

 

Tutkittua tietoa mustaherukasta

"Mustaherukalla on suotuisa vaikutus aterianjälkeiseen
verensokerivasteeseen. Mustaherukka tasoittaa aterialla nautitun sokerin aiheuttamaa verensokerin jyrkkää nousua ja
laskua. Vaikutuksen arvellaan johtuvan mustaherukan sisältämistä väriaineista, antosyaaneista.


Mustaherukan terveysvaikutukselle saatiin lisänäyttöä Itä-Suomen yliopistolla tehdyssä kliinisessä ateriakokeessa. Vaikutus havaittiin 

75 grammalla (1,5 dl) mustaherukkaa, kun aiemmissa tutkimuksissa samankaltainen vaikutus on havaittu paljon suuremmilla mustaherukkamäärillä. 


Mustaherukka nautitaan maittavuuden vuoksi usein lisätyn sokerin kanssa, mikä voi arveluttaa terveystietoisia kuluttajia. 


Tutkimuksesta voidaan kuitenkin päätellä, että mustaherukan kanssa syöty lisätty sokeri ei ole yhtä haitallista elimistön aineenvaihdunnalle kuin sokerin syönti sellaisenaan.


Tutkimus toteutettiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikön ja Savonia-ammattikorkeakoulun yhteistyönä ja tulokset julkaistiin marraskuussa 2020 

British Journal of Nutrition -lehdessä.”


Suora lainaus Itä-Suomen yliopiston artikkelista 7.4.2021. 

Voit jatkaa lukemista täällä:  https://www.uef.fi/fi/artikkeli/mustaherukka-tasapainottaa-aterianjalkeista-verensokeria


Kuva: PublicDomainPictures Pixabaystä

Kommentit